Zet de knop op groen

Wil je meer energie, maar merk je dat je de tips van de afgelopen dagen drie keer niets vindt? Dat je wel acht bezwaren kunt bedenken waarom het echt niet gaat werken, en dat je er niet mee bent geholpen? Dan staat jouw knop om je energielevel op te krikken misschien niet op groen.

Naast mentale en sociale energie heb je nog een energiebron: emoties

Emotionele energie is als een ontstekingsmechanisme: hiermee zet je de andere energiebronnen aan. Als iets je raakt of inspireert, en je hebt het gevoel dat je zelf invloed uit kunt oefenen, dan kom je in beweging. Maar als je boos bent, veel negatieve emoties hebt: dan kunnen de voorwaarden voor de andere energiebronnen in principe wel op orde zijn, maar slaat de vonk echt niet over.

energiebronnen emoties

je kan emotionele energie meten aan de hand van drie ‘knoppen’ waarover ieder mens beschikt. De groene knop staat voor positieve emoties. Die zetten je in beweging, maken je enthousiast en nieuwsgierig. De dopamine zet je in beweging. De blauwe knop staat voor neutrale emoties: je doet de dingen op de automatische piloot en blijft in je comfortzone zitten. No way dat jij iets spannends, nieuws uitprobeert! De rode knop staat voor negatieve emoties, zoals angst en agressie. Je hebt die nodig om te kunnen overleven: ze zetten je in beweging om in veiligheid te komen.

Het vervelende is: het effect van negatieve emoties is drie keer zo sterk als dat van de positieve emoties. met andere woorden: je hebt drie positieve ervaringen nodig om een negatieve ervaring te compenseren.

Verschillende factoren beïnvloeden jouw emotionele energie

Zelfvertrouwen heeft impact op je emotionele energie. Ben je je bewust bent van je zwaktes of juist van je sterktes? Voel je je minstens zo capabel als anderen? En heb je zicht op je eigen kwaliteiten en valkuilen?

Enthousiasme is een tweede aspect. Ben je vaak positief gestemd, richt je je vooral op het vinden van oplossingen en zie je vooral wat er goed gaat, in plaats van fout? Is jouw glas altijd halfvol?

Ook optimisme heeft invloed op je emoties. Heb je vertrouwen in de toekomst, zie je een fout als mogelijkheid om te groeien? Is je basishouding er een van vertrouwen: de dingen gaan vast wel goed?

En onderschat de impact van autonomie niet. Heb je het gevoel dat jij zelf het verschil kan maken, of mag je alleen doen wat anderen voor je beslissen en opdragen? Zwem je tegen de stroom in, durf je je eigen standpunt te bepalen, of sluit je je aan bij de mening van de meerderheid?
Een voorbeeld is Pike Place Fish Market. De mannen (en enkele vrouw) daar zijn gegrepen door de ambitie om wereldberoemd te worden. Ze hebben duidelijke kaders, en daarbinnen de autonomie om te bepalen hoe ze dat doen. Empowerment is een sleutelwoord voor het management. Daardoor weten de ‘Mongers’ zoals ze zichzelf noemen, het elke dag een feestje te maken – voor klanten en voor zichzelf!
energie autonomie empowerment emoties

Veel Nederlanders zijn chagrijnig

Veel Nederlanders zijn nogal grumpy, zo blijkt uit onderzoek.EnergyFinder laat elk jaar de energie van ruim 5.000 Nederlandse medewerkers in kaart brengen, dwars door sectoren heen en zowel bij bedrijven als overheidsinstellingen. Download via deze link het whitepaper van het jaarlijkse onderzoek naar de energie van werkend Nederland. Nog net geen 1 op de 5 werkende nederlanders hebben de knop op groen. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat we maar weinig autonomie ervaren. We praten met elkaar wel over zelfsturing, maar we krijgen de mogelijkheid er nog onvoldoende voor. Werknemers zien vooral veel veranderingen over zich heen komen, zonder dat zij daarop invloed hebben.

De tip van vandaag

Staat jouw knop nog niet op groen? Begin dan met je emoties en zorg dat die knop op groen komt te staan. Dan slaat de vonk over en kun je daarna aan de slag met andere energielekken.

Hoe?
Vergroot je autonomie: laat je niet leiden door dagelijkse werkzaamheden, maar bepaal je eigen richting. Let vandaag eens op je taalgebruik: ‘moet je’ of ‘wil je’? Kies je ervoor om iets te doen, zet je dingen in gang of reageer je op wat er om je heen gebeurt?

Wanneer je merkt dat je vooral reactief handelt of dingen doet omdat de omgeving het van je verwacht, oefen dan eens met de alom bekende aanpak van Covey. 

autonomie energie emoties

Covey maakt onderscheid in de cirkel van betrokkenheid (alle dingen waar je je druk om maakt, waar je tijd en energie in stopt) en de cirkel van invloed: de dingen die je werkelijk zelf kunt beïnvloeden. Pak één of twee (kleine) dingen uit die cirkel van invloed en ga het doen.

Tot slot

Hieronder een overzicht met de info en tips die je eerder met de Energizer hebt ontvangen:

Heb je vragen? Stuur een mail en laat het weten.


Deze pagina is onderdeel van Energizer: een programma waarin je in een paar weken tijd tips krijgt voor meer energie om zo je resultaten te bereiken. Belangstelling? Meld je nu aan – dan ontvang je binnenkort de eerste tips.