We hebben inmiddels met de Energizer drie energiebronnen besproken: aandacht, ambitie en bevlogenheid. Door naar de vierde energiebron: verbinding met anderen.
Samen bereik je meer dan in je eentje. Inderdaad, samenwerking neemt vaak meer tijd in beslag. Daar staat tegenover dat je creativiteit en oplossingsvermogen in een team toeneemt. Bovendien willen wij mensen bij een groep horen – we zijn een sociaal dier. Niet voor niets blijkt uit het onderzoek van Deci & Ryan dat een van de drie motivatiebronnen sociale verbinding is. Met anderen verbonden zijn geeft energie.
Verbinding: hoe doe je dat in de praktijk?
Verschillende elementen spelen een rol als het gaat over verbinding met andere mensen. Ik loop de belangrijkste met je door.
Allereerst: vertrouwen
Om een relatie te kunnen opbouwen moet je vertrouwen geven en uitgaan van iemands goede intenties. Dat het werkt in de praktijk liet onder andere Ricardo Semler zien. Vertrouwen is één van de basiselementen in de ‘Semco Stijl’ – de managementstijl die hij in zijn bedrijf heeft geïntroduceerd om de betrokkenheid te verhogen. Semler schafte vele regels, toezicht en controle af. In plaats daarvan bood hij duidelijke kaders, waarbinnen mensen vrijheid hebben. En met resultaat: zo nam het ziekteverzuim en diefstal door medewerkers af (die tot dan toe door de Braziliaanse armoede erg hoog was). Betrokkenheid en resultaten namen juist toe. Veel organisaties volgden dan ook het voorbeeld van Semler
De reden dat deze manier van werken effectief is? Controle speelt in op de angst van de ander om te worden gepakt. Het gekke is: als er te veel regels zijn, dan krijg je bijna als vanzelf de neiging om te kijken waar je de regels kunt ontwijken of misbruiken. Terwijl: als je iemand vertrouwen schenkt, dan willen de meeste mensen dat vertrouwen niet beschamen. Vertrouwen geven werkt dus niet alleen in grotere organisaties, ook in kleinere samenwerkingsverbanden of in een een-op-een relatie.
Ook heb je empathie nodig
Ofwel: het vermogen je in te leven in andermans denkwereld en de denkbeelden van een ander te begrijpen, met hen mee te leven en van daaruit in beweging te komen. Dat doe je automatisch met behulp van spiegelneuronen: neuronen in je hersenen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert.
Die spiegelneuronen stellen je in staat om het gedrag van anderen te imiteren en te begrijpen. Dat is handig: daarmee ontwikkel je goede relaties met anderen en bouw je vertrouwen op.
En: ga voor synergie
Heb je toevallig de film Bohemian Rhapsody gezien? Aan het eind van de film vertelt Freddy Mercury waarom hij de andere bandleden mist, als hij solo in Berlijn aan het werk is: ‘De mensen die daar met me spelen doen gewoon wat ik zeg. Geen tegengas, geen andere ideeën, geen energie, geen gezamenlijkheid’. Kortom: geen synergie.
Voor synergie is het nodig om juist de onderlinge verschillen te benutten. Af en toe een flinke botsing te hebben en daar gezamenlijk uit komen. Elkaars kwaliteiten kennen – en benutten. En je begrijpt: als je dat doet dan stijgt ook die andere energiebron: bevlogenheid. Daar kwam immers de vraag op of je je kwaliteiten kunt inzetten
Nou scoren wij werkende Nederlanders behoorlijk laag op synergie, zo blijkt uit onderzoek.EnergyFinder laat elk jaar de energie van ruim 5.000 Nederlandse medewerkers in kaart brengen, dwars door sectoren heen en zowel bij bedrijven als overheidsinstellingen. Download via deze link het whitepaper van het jaarlijkse onderzoek naar de energie van werkend Nederland. Daarom voor nu een tip hoe je synergie kan verhogen.
Bespreek met de mensen met wie je samenwerkt elkaars kwaliteiten
Of dat nou je management- of je projectteam is, de partners met wie je veel samenwerkt als ZZP-er of een start-up. Op die manier leer je elkaar beter kennen, leg je een basis voor vertrouwen (en dus verbinding) en benut je je eigen kwaliteiten en die van de ander beter.
Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld zoals MBTI of Insights. Je kan ook een kwaliteitenspel spelen of aan de slag met kernkwadranten. Keuze genoeg als je dat zou willen. Maar:
Houd het vandaag lekker makkelijk
Geef iemand een oprecht, gemeend compliment. Vertel welke kwaliteit je in hem of haar waardeert en maak je compliment zo specifiek mogelijk.
Tot slot
Nog even een overzicht met de info en tips die je eerder hebt ontvangen:
- Alles wat je wilt weten over energie
- Doe net als topsporters en gebruik de aandachtscirkels
- Weet wat je moonshot is en houd je voortgang bij
- Hoe je meer energie krijgt – ook bij tegenslag
Heb je vragen? Stuur een mail en laat het weten. Dan zorg ik ervoor dat je antwoord krijgt: per individuele mail of ik neem het mee in een van de volgende tips.
Bron afbeelding: Kijk Magazine
Deze pagina is onderdeel van Energizer: een programma waarin je in een paar weken tijd tips krijgt voor meer energie om zo je resultaten te bereiken. Belangstelling? Meld je nu aan voor de wachtlijst – dan ontvang je bericht wanneer de volgende Energizer begint.