Heb jij het ook zo druk? Veel leidinggevenden rennen van de ene vergadering naar het andere overleg, ondertussen proberen ze via de mail en WhatsApp een paar zaken onder controle te houden om aan het eind van de dag zich te realiseren dat ze weer niet zijn toegekomen aan de dingen die er voor hen toe doen.
De ideale werkdag ziet er heel anders uit
Niet alleen voor leidinggevende: ook de meeste medewerkers hebben een ander beeld over een goede leidinggevende. Die leidinggevende is rustig en kalm, houdt overzicht over de situatie, heeft een luisterend oor voor degene die er niet uit komt en een compliment of tip voor de medewerker die een nieuw leermoment heeft. Hoe fijn zijn het zijn wanneer dat jouw dagelijkse werksituatie zou kunnen zijn!
Psycholoog Tony Crabbe laat in zijn boek ‘Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’ zien hoe je dat voor elkaar krijgt. En niet alleen dat: hij belooft met zijn aanpak gezondheid, geluk en succes. Voor iedereen die het nu nog te druk heeft om het boek direct te gaan lezen: drie adviezen.
#1. Beheers niet je tijd, maar je aandacht
In een tijd waarin alles en iedereen schreeuwt om aandacht, moet je selectief zijn met je aandacht. Vergeet maar dat je alle mails kunt lezen, tweets kunt beantwoorden of alle vergaderingen bijwonen. Het is onmogelijk om alles te doen – dus maak een keus en richt je op de dingen die er toe doen.
#2. Onderscheid je van de massa
In het begin van je loopbaan was een hoge productiviteit en veel uren maken wellicht een mooie manier om je te onderscheiden van andere jonge collega’s. Maar naarmate je dichter bij de top komt is dat geen onderscheidend middel meer.
Bovendien, of je meer dan genoeg uren maakt is niet langer bepalend voor succes: het gaat erom of je de gewenste resultaten behaalt en jouw team tot een hoger niveau weet te brengen. Dat zijn andere criteria dan ‘de mail hebben gedaan’. Zorg dat je je onderscheidt van de rest en val zo op.
#3. Ga op zoek naar een nieuwe definitie van succes
De echte bron van geluk zit niet in materiële en uiterlijke waarden, zoals geld, carrière of de laatste Tesla. Nee, je wordt gelukkig van innerlijke waarden: diepe en warme relaties met anderen, je eigen koers kunnen varen, gezond en fit zijn.
Wil je gelukkig worden, dan zijn dat ook de ‘Kritische prestatie Indicatoren’ waarop je moet sturen. Crabbes advies: bepaal met welke 15 mensen je een hechte relatie wilt opbouwen of verdiepen, en investeer daarin. Laat je niet opjagen door anderen die uiterlijke waarden nastreven, maar volg je eigen koers.
Crabbe biedt inzichten en adviezen op basis van psychologisch onderzoek. Hij gaat daarmee verder dan veel andere timemanagement boeken: terwijl zij zich vaak op een methode richten, heeft Crabbe de focus op je persoonlijkheid en drijfveren. Dat kan soms confronterend zijn, maar is des te effectiever.
Tot slot: drie tips om het snel minder druk te hebben!
Helaas neemt een dergelijke grondige aanpak meer tijd in beslag dan bijvoorbeeld het opnieuw indelen van je mailbox. Daarom tot slot drie verrassende tips om snel tijd te winnen – zodat je ervoor kunt zorgen dat je in de tredmolen van alledag toch tijd weet in te bouwen voor die grondige aanpak.
- Gebruik het woord ‘omdat’….
Geef mensen een reden en ze doen wat je vraagt. Zelfs als die reden misschien wel helemaal niet zo logisch is. - Begin ruim van te voren – met een klein klusje.
- Start tijdig – al is het maar met het inlezen van een stuk, of het verzamelen van informatie. Je brein gaat dan alvast aan de slag. Wanneer je de volgende keer weer verder gaat heb je onbewust al heel wat gedaan.
- En…blijf lachen.
Dat geeft positieve emoties. Zo kom je weer makkelijk in een flow.
Heb je wat aan deze tips gehad? Bespreek ze dan met jouw team. Omdat jouw team dan effectiever wordt en de juiste dingen doet.