We gaan door met de derde energiebron: bevlogenheid.
Iemand die bevlogen is, is geestdriftig, geïnspireerd en werkt vanuit bezieling. Daar krijg je energie van!
Pfoe. Beetje hoogdravende woorden
Je zou bijna denken dat bevlogenheid alleen maar van toepassing is voor mensen met imponerende doelstellingen. Zoals Rob Wijnberg, die met De Correspondent de journalistiek naar een hoger niveau wil brengen. Of je denkt aan de Washington Post journalist David Fahrenthold, die zich meer dan fulltime richt op de ondernemingen van Trump en zijn belangenconflicten. Of Edward Snowden, de voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder voor de NSA die aan The Washington Post en The Guardian geheime documenten over spionageactiviteiten van de NSA overhandigde. Maar niets is minder waar:
Bevlogen mensen vind je overal
Op elk niveau, in elke organisatie kom je bevlogen mensen tegen. Denk maar aan de buurjongen die in zijn vrije tijd een bierbrouwerij begint, of de serveerster van het perfecte terrasje van Lebbis.
Bevlogen mensen staan open voor nieuwe en onverwachte kansen, handelen vanuit een open en flexibele houding en bovenal: ze hebben plezier in wat ze doen. Zit het een keertje tegen? Dan vallen deze mensen niet in de rol van slachtoffer, nee: ze putten er juist energie uit.
Bevlogenheid is niet alleen voor jezelf prettig – het geeft je immers veel energie – het is ook voor je omgeving plezierig wanneer je bevlogen en enthousiast bent. Het werkt aanstekelijk en mensen willen graag in je omgeving zijn.
De hamvraag is natuurlijk ‘Hoe raak je bevlogen?’
Daarvoor zijn verschillende sleutels.
Allereerst: gedrevenheid
Volg je je innerlijke drijfveren, en je eigen natuurlijke kwaliteiten? Schein heeft bijvoorbeeld ontdekt dat mensen verschillende career anchors hebben. De een werkt om een plezierig privéleven te hebben, de ander wil zijn ondernemerscreativiteit kunnen ontplooien of juist leiding geven. Wanneer jouw baan aansluit bij je career anchors, dan is het makkelijker om je natuurlijke kwaliteiten in te zetten. Nieuwsgierig wat jouw anchors zijn? Doe de test.
Daarnaast: kwaliteiten
De tweede sleutel is of je de mogelijkheid hebt om je sterktes en talenten in te zetten. Messi zal als verdediger achter in het veld niet gelukkig zijn. Ik ken iemand die diep ongelukkig word als ze een presentatie moet geven, waar anderen als ware podiumtijgers de bühne op springen. En mij moet je echt geen autoband laten vervangen. Allemaal situaties waarin we onze kwaliteiten niet kunnen benutten en daardoor niet enthousiast aan de slag gaan. Terwijl: als je de dingen doet waar je goed in bent, je kwaliteiten kunt benutten en verder kunt uitbreiden, dan raak je in een flow.
En misschien wel de belangrijkste sleutel: veerkracht
Laat je niet door tegenslag uit het veld slaan. Ga niet bij de pakken neerzitten als je een tegenvaller hebt en geef de ander niet de schuld. Kijk hoe je het een volgende keer anders kunt doen.
De tip van vandaag: versterk je veerkracht
‘Makkelijker gezegd dan gedaan’ denk je misschien. Daarom deel ik graag een model met je, uit het boek De verborgen dimensie van leiderschap van Anouk Brack. Dit hulpmiddel maakt het een stuk makkelijker om bewust te kiezen hoe je omgaat met tegenslag. Probeer het maar eens uit, wanneer het je een keer tegenzit vandaag.
Je kan op twee assen bewegen: accepteer je de tegenslag of niet, en neem je actie om de situatie te veranderen of niet? Zo zijn er vier manieren waarop je kunt handelen als je met tegenslag te maken hebt.
Je kan in de rol van slachtoffer vallen: je accepteert de situatie niet, maar je doet er ook niets aan. Je mokt, zeurt, klaagt of geeft de schuld aan een ander. Wat je in ieder geval niet doet: het heft in eigen hand nemen en actie ondernemen.
Accepteer je de situatie niet, en neem je wel actie? Dan wordt wat je doet al gauw destructief. Je merkt op dat de situatie niet is hoe jij vindt dat het zo moeten zijn, raakt geïrriteerd en laat de bom barsten. Niet de meest constructieve route dus.
Als je de situatie wél accepteert en geen actie onderneemt, dan kies je voor de rol van acceptator. Soms kan dat een prima uitkomst zijn. Als je bijvoorbeeld niet zo zwaar tilt aan de consequenties van de tegenvaller, of wanneer je eigenlijk wel begrijpt hoe het zo is gekomen. Of het niet binnen jouw invloedssfeer ligt om de situatie te veranderen.
Het kan ook zo zijn dat je de tegenslag accepteert ‘He, jammer dat het zo loopt’, en dat je tóch probeert om de nieuwe situatie te verbeteren. Dat is de rol die veel bevlogen mensen kiezen. En weet je wat het mooie is? Vaak vinden ze dan nog een oplossing ook.
En nu?
Check eens voor jezelf, als er vandaag iets tegenzit, welke rol je in eerste instantie kiest. Misschien betrap je jezelf er wel op dat je in de rol van slachtoffer zit. Vaak is het al genoeg en kom je vanzelf in beweging!
Tot slot
Nog even een overzicht met de info tips die je eerder hebt ontvangen:
- Alles wat je wilt weten over energie
- Doe net als topsporters en gebruik de aandachtscirkels
- Weet wat je moonshot is en houd je voortgang bij.
Heb je vragen? Hit ‘reply’ op de mail van vandaag en laat het weten. Dan zorg ik ervoor dat je antwoord krijgt: per individuele mail, of je ziet je vraag terug in één van de volgende tips.
Deze pagina is onderdeel van Energizer: een programma waarin je in een paar weken tijd tips krijgt voor meer energie om zo je resultaten te bereiken. Belangstelling? Meld je nu aan voor de wachtlijst – dan ontvang je bericht wanneer de volgende Energizer begint.