Alles wat je wilt weten over energie

Op deze pagina vind je informatie over werken vol energie en plezier, om zo meer resultaat te bereiken. Je krijgt uitleg over het begrip energiezone en waarom dat zo belangrijk is.
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid tekst: je hoeft niet per sé de hele pagina te lezen. Ik heb de meest gestelde vragen op een rij gezet. Klik op een vraag als je meer wilt weten, of scroll door deze pagina heen en kijk welke informatie voor jou relevant is. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het weten!

De meest gestelde vragen

Veel mensen vragen waarom energie belangrijk is. Anderen zoeken antwoord op de vraag hoe je de balans tussen werk en prive kunt bewaren, of hoe je kunt meten hoeveel energie iemand eigenlijk heeft. En de meeste mensen zijn vooral nieuwsgierig waar je je energie vandaan kunt halen. En er zijn mensen die willen weten waar deze kennis op is gebaseerd.

Waarom is energie belangrijk

Je hoeveelheid energie wisselt van dag tot dag – en daarmee ook je productiviteit. Met een laag energieniveau heb je het risico dat je in allerlei valkuilen valt. Denk aan uitstelgedrag, geen focus hebben, of je doorzettingsvermogen verliezen. Zo krijg je minder voor elkaar.

Bovendien verandert de omgeving waarin we werken snel, en veel. Dat vraagt energie en wendbaarheid. Vroeger maakten organisaties plannen voor vijf of tien jaar, nu werken bedrijven met plannen voor drie maanden tot een jaar. Vandaag denk je te weten wie je concurrenten zijn, morgen vecht je tegen een buitenstaander om je marktaandeel. Om die nieuwe wereld te typeren gebruiken veel mensen de afkorting VOCA: Vluchtig, Onzeker, Complex en Ambigu. Wat vandaag zeker is, is morgen een vraag geworden, overmorgen is het verdwenen. En wat je gisteren als organisatie in eigen huis deed, daar zet je vandaag een netwerk van verschillende partijen voor in.

Om met al die veranderingen te kunnen omgaan heb je energie nodig: energie geeft je de kracht om jezelf en anderen in beweging te brengen en gewenste prestaties te leveren.

Energie is de kracht die je hebt om jezelf en anderen in beweging te brengen en zo te presteren. Energiezones

Hoe combineer ik alles?

Eén van de deelnemers van de Energizer vroeg me: ‘Hoe krijg ik privé meer rust? Ik wil meer tijd doorbrengen met mijn gezin en niet langer iedere avond aan het werk zijn.’ Misschien is het ook wel één van jouw goede voornemens.

De balans houden tussen werk en privé is inderdaad lastig. Je hebt je werk te doen, en ook thuis heb je de nodige uitdagingen: de zorg voor je kinderen, een zieke vader, je inzet bij de sportvereniging en ga zo maar door.

Hoe houd je daarin balans? Om te beginnen: het is belangrijk dat je weet wat voor jou écht belangrijk is. Denk daar vandaag nog over na, als je dat voor jezelf niet scherp hebt. Welke twee of drie dingen doen er voor jou écht toe? Dat lijstje is natuurlijk niet gelijk in beton gegoten en kan je in de loop van de tijd aanpassen, maar zorg dat je een kader hebt met twee of drie dingen die voor jou belangrijk zijn. Daarmee heb je een ijkpunt. Zo kun je checken of de dingen die op je pad komen ook eigenlijk wel bijdragen aan je lange termijn doelen.

Veel dingen combineren en ondertussen rust en focus houden heeft bovendien van alles te maken met wilskracht en progressiegericht werken. Later deze week krijg je een tip hoe je daaraan kunt werken.

Energie is voor mij nog een beetje vaag. Hoe meet je dat?

Je kan kijken naar twee aspecten van energie: de kwaliteit (heb je positieve of negatieve energie?) en de intensiteit: veel of weinig energie. Als je die twee aspecten combineert, kun je vier energiezones onderscheiden. Dat ziet er zo uit:

welke energiezone zit jij? Doe mee met de energizer en ontdek hoe je vol energie meer kunt presteren.

In welke energiezone zit jij?

  • Mensen in de zinzone hebben positieve energie – en veel.
    Zo leveren ze topprestaties. Ze hebben een hoge productiviteit en zijn intrinsiek gemotiveerd. Ook zijn ze opgewonden en enthousiast over de dingen die ze doen en barsten ze van het zelfvertrouwen. Mensen die in de zinzone zitten halen betekenis uit hun werk, kunnen autonoom werken (geen baas die in hun nek hijgt) en vinden synergie en verbinding in het team. Dit soort teams presteren tot 43% beter dan gemiddeld.
  • Heb je positieve energie, maar zou het wel wat meer kunnen zijn? Dan bevindt je in de comfortzone.
    Je stelt prijs op de gemoedelijke sfeer binnen de afdeling en vindt het wel prima als de situatie blijft zoals-ie nu is. Je ‘doet je ding’: je werkt op de automatische piloot, weet hoe alles loopt en hecht aan de huidige structuur. Door de positieve energie doen ook dit soort teams het wat beter dan het gemiddelde, tot zo’n 8%.
  • Heb je veel energie, maar is-ie voornamelijk negatief? Dan zit je in de hyperzone.
    Je werkt in en continue sfeer van hectiek en stress, en reageert op de prikkels van buitenaf. Je hebt een koortsachtige gedrevenheid, bent wat wisselvallig en op de korte termijn gericht. ‘Eerst moet dit af, daarna kan ik pas nadenken over de volgende stappen.’ Je ervaart weinig samenhang en samenwerking in het team, en als je eerlijk bent: je lontje wordt ook wel wat korter… Zonde, want ondanks dat je je een slag in de rondte werkt, bereiken dit soort teams maar liefst 27% minder dan gemiddeld.
    Tijd voor meer positieve energie!
  • Als het laatste beetje energie dat je nog hebt negatief is, dan ben je in de zombiezone terecht gekomen.
    Je bent gefrustreerd, hebt het gevoel niet meer mee te tellen, doet cynisch en negatief. Mensen die reorganisatie op reorganisatie hebben meegemaakt kunnen in de zombiezone terecht komen. ‘Ze doen toch maar wat ze willen, ze luisteren nooit naar mij.’ Je neemt geen initiatief meer en voelt je lamlendig. Teams waar de zombiezone de overhand heeft presteren tot 60% minder dan gemiddeld.

Ga nou niet bij de pakken neerzitten als je merkt dat je even niet in de zinzone zit. Want vergeet niet: de energiezone waarin je zit is altijd tijdelijk. Je ‘bent’ niet een zombie – je zit door omstandigheden tijdelijk in de zombiezone. En daar kun je zelf wat aan doen.

Waar haal ik energie dan vandaan?

Je haalt je energie uit verschillende soorten bronnen. Fysiek is waarschijnlijk de eerste energiebron waaraan je denkt. We weten het allemaal: gezond eten, voldoende rust inbouwen en regelmatig bewegen is belangrijk om energie te hebben. Toch haal je hier maar 30% van je energieniveau hieruit. De overige 70% haal je uit:

  • De sociale component:
    je krijgt energie van de mensen om je heen. Van het overleg met je baas over een nieuw project, het gesprekje met je buurvrouw over het straatfeest, of de chat met je collega over de samenwerking. Samen weten en presteren we meer dan alleen.
  • De mentale component:
    Je hebt aandacht voor de dingen die om je heen gebeuren, je stelt inspirerende doelen en je zet je kwaliteiten bewust in om die doelen te bereiken. Ook wilskracht (je werkt zonder afleiding aan het realiseren van die doelen) en progressiegericht werken (je meet en bewaakt je (lange termijn) voortgang regelmatig) behoren tot de mentale component die invloed heeft op je energieniveau.
  • De emotionele component:
    Als iets je raakt of inspireert, en je hebt het gevoel dat je zelf invloed uit kunt oefenen, dan kom je in beweging.

Als je aan de slag gaat met die bronnen, dan krijg je meer en positieve energie. Je hebt er zin in, bent ambitieus en enthousiast en werkt prettig samen met de mensen om je heen.

Waar komt deze kennis eigenlijk vandaan? 

Ik ben gecertificeerd trainer van Energyfinder – een methode om mensen met meer energie in organisaties te laten presteren. Steeds meer organisaties, zoals Heineken, VodafoneZiggo en Rijkswaterstaat, maken gebruik van EnergyFinder. Dat doen ze niet zomaar: de methode van Energyfinder is wetenschappelijk onderbouwd (basis is o.a. het model van deDuitse hoogleraar Heike Bruch), levert zichtbare resultaten op én mensen gaan vol energie aan de slag.

En nu?

Sta je te trappelen om aan de slag te gaan? Mooi: dit weekend ontvang je de eerste tip!
Heb je vragen? Laat het me weten, door hieronder te reageren, of stuur een mail.