Zes tips om je talent te benutten

Ken je dat?
Dat gevoel dat je meer uit jezelf kunt halen dan je nu doet? Dat je je talent niet kwijt kunt?

Dan heb ik goed nieuws voor je. Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman hebben een boek geschreven hoe je jouw talent meer kunt benutten: ‘Goud. Potentieelontwikkeling voor mensen en de organisatie waar zij werken’. Een praktisch boek, met een kompasvisie en boordevol uitleg over relevante theorieën. Nuttig voor je eigen ontwikkeling en ambities – of gebruik het als handvat voor de coachingsgesprekken met je medewerkers en teamleden. Zo bereiken jullie samen meer.

Talent benutten met zes elementen

De kompasvisie werkt met zes elementen, die allemaal van belang zijn om jouw talent en mogelijkheden volledig te kunnen benutten. Ik loop ze even met je door.

#1 Waarden

Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Dat kan van alles zijn, van integriteit en eerlijkheid tot plezier, humor of verbinding. Zorg dat je weet welke vijf tot zes waarden voor jou het meest relevant zijn, en leef vanuit die waarden. Dat geeft kracht en energie.

Ik weet het: makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat kun je doen wanneer die waarden worden geschonden? Hoe ga je om met die ene klant die eerlijkheid minder belangrijk vindt dan jij? Of die leidinggevende waarvan je toch sterk de indruk hebt dat hij jou niet waardeert, ook al zegt zij dat ze heel tevreden is met de dingen die je doet? Daar komt het volgende element, ambitie, bij kijken.

#2 Ambitie

Denk nou niet gelijk aan een nieuwe functie of een overname, of aan meer geld en een nieuwe auto.


Nee, het gaat hier om wat voor mens, wat voor persoon je wilt zijn. Als jij voor 100% vanuit je waarden zou leven, wat voor persoon ben je dan? Hoe ziet je leven er dan uit? Jouw mogelijkheden hebben een enorme aantrekkingskracht: het geeft energie en richting. En dan is het ineens ook makkelijker om met die klant in gesprek te gaan.

#3 Talenten

Ieder mens heeft specifieke talenten. De kunst is om die te herkennen en naar waarde in te schatten. Natuurlijk word je niet blij van een opleiding programmeren wanneer je hart ligt in het begeleiden van mensen. Of het verder uitwerken van een financieel gedetailleerd plan, wanneer u het liefst presentaties geeft en verkoopgesprekken voert. Dat kost alleen maar energie. Breng voor jezelf in kaart wat je talenten zijn. In hoeverre komen die uit de verf bij wat je doet?

#4 Belemmeringen

Wanneer je weet welke waarden je belangrijk vindt, weet waar je naar toe werkt en je talenten in beeld hebt, dan is het tijd om eerlijk tegen je zelf te zijn over de belemmeringen: de dingen in jouzelf die je bij je ambitie in de weg zitten. Gewoontes die je jezelf in de loop der jaren hebt aangeleerd of overtuigingen die je hebt over bepaalde zaken. Gewoontes en overtuigingen die in de weg zitten tussen jou en je ambitie. Misschien vind je wel dat alles wat je doet perfect moet zijn, of dat je overal verantwoordelijk voor bent. Dat kan dan behoorlijk in de weg staan bij je ambitie om ruimte te hebben voor spontane initiatieven.

#5 De werkcontext

En niet alleen je eigen rolinvulling en visie bepaalt of je je volledige potentieel kunt inzetten, ook de context waarin je werkt heeft daarop invloed. Welke toegevoegde waarde heb je met jouw talenten en waarden voor de organisatie, en wat heb je nodig van de organisatie nodig om jouw talenten optimaal in te zetten?

Creëer een werkomgeving die ruimte biedt voor jouw talent – en die van je collega’s. Dan heb je meer plezier en minder stress. Voor de organisatie brengt het een lager verloop, hogere betrokkenheid,  meer tevredenheid en betere prestaties.

#6 Nieuw gedrag leren

Tja, je kunt nog zo goed weten welke talenten je hebt, waarvoor je die wilt inzetten en wat je belemmeringen zijn: uiteindelijk zul je toch ook nieuw gedrag moeten kunnen inzetten.

Dat verloopt bij ieder op verschillende manieren: de een wil het uitproberen, de ander wil het eerst zien om het vervolgens te kunnen nadoen. Weer een ander wil er over lezen of juist een stappenplan maken. Hoe dan ook: zeg ‘ja’ tegen het nieuwe gedrag. Want zo kom je dichter bij je ambitie en leef je vanuit je mogelijkheden.

Nog even op een rij: de kompasvisie

Zes elementen dus, om talenten optimaal te kunnen inzetten:

  • Je waarden in beeld hebben,
  • Weten waar je naar toe wilt,
  • Zicht hebben op je talenten,
  • Je belemmeringen erkennen,
  • Een optimale werkcontext creëren en
  • Nieuw gedrag aanleren.

Eerlijk gezegd, in je eentje is het best lastig, om dit alles voor jezelf in kaart te brengen. Dus begin bij het begin: met wie wil jij sparren over je talentontwikkeling?

Talent ontwikkelen met een visie

PS: deze blog is een bewerking van een blog dat ik schreef voor Management Team.


Je las een blog van Yolanda van Heese. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina.
Wil je de blogs met tips over samenwerken en leiderschap voortaan direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de (onregelmatige) nieuwsbrief.

Deel dit artikel: