Hoe je ideeën makkelijk blijven hangen

Vind jij het ook zo’n gedoe, schilderijen ophangen? Die spijker in de muur slaan is meestal geen probleem. Maar dan. Op de een of andere manier krijg je het lusje van het schilderij nooit lekker achter die spijker. Laatst zag ik een handige tip: je hangt eerst een vork op die spijker. Dan hoef je het schilderij alleen maar langs de vork te halen, vork weg te trekken en klaar ben je.

Met ideeën werkt het net zo

Je kunt met veel argumenten proberen je publiek te overtuigen van jouw ideeën en hopen dat ze je voorstel onthouden. Maar met een paar eenvoudige checkpunten blijft jouw idee beter hangen ėn gaan je luisteraars het idee nog gebruiken ook. Of dat nou de toekomstvisie voor je bedrijf is, het innovatieve product dat je wilt verkopen of die nieuwe werkwijze die je bij je team voor elkaar wilt krijgen. Chip en Dan Heath geven in hun boek ‘Made to Stick’ zes elementen om rekening mee te houden, wanneer je wilt dat je met jouw idee de mening van je publiek wilt veranderen.

#1 Eenvoudig

Houd je idee eenvoudig. Kom niet met ingewikkelde termen en spreadsheets, maar zoek naar de kern van je idee en omschrijf dat compact. Dat kan lastiger zijn dan je denkt. Jij  ziet misschien wel acht belangrijke features aan jullie nieuwste product of kunt wel tien redenen opnoemen waarom de strategie anders moet. Maar jouw publiek kan dat niet allemaal onthouden. En als het ingewikkeld wordt, dan neemt een mens geen beslissing. Dus: zorg dat het eenvoudig blijft. Coolblue zegt bijvoorbeeld: ‘Alles voor een glimlach’. Dat kunnen medewerkers onthouden en geeft ze een duidelijke richting hoe te handelen.

#2 Onverwacht

De beste manier om de aandacht te krijgen? Doorbreek een patroon. Met een verrassing krijg je de aandacht. Dus: ga op zoek naar het onverwachte in jouw idee. Bijvoorbeeld Freddy Heineken: ‘Ik verkoop geen bier. Ik verkoop warmte’. Met die boodschap wist iedereen binnen Heineken wat hij belangrijk vond.

#3 Concreet

Dit is misschien wel de meest eenvoudige van de tips om toe te passen: vertel niet in abstracte termen, maar maak je voorstel concreet. Want jij hebt het grote plaatje en de kennis wel in gedachten, maar je publiek niet. Door het concreet te maken kunnen je luisteraars je boodschap beter begrijpen en onthouden.

#4 Geloofwaardig

Zorg ervoor dat je idee geloofwaardig is. Maak het persoonlijk, gebruik een demoversie van het nieuwe product of laat een klant vertellen wat zijn ervaring is met jullie bedrijf. Op die manier vertel je geen dromen, maar maak je van jouw idee een toekomstvisie waar mensen in kunnen geloven.

#5 Emotioneel

Emoties zorgen er voor dat mensen gaan geven om je idee. Dat heb je nodig. Want een idee onthouden is een ding, maar je wilt dat mensen je idee overnemen. Met emoties breng je mensen in beweging.

Die emoties, die spreek je aan door aan te sluiten bij hun belang: ‘what’s in it for me?’. Vergis je niet, dat gaat niet alleen over geld, maar ook over andere belangen: iemands identiteit, of de mogelijkheid bij een bepaalde groep mensen te horen.

#6 Verhalen

Verhalen geven mensen richting en een voorbeeld. Maak gebruik van die kracht van verhalen: in je speech, je notities of gewoon bij het koffieapparaat. Volgens de broers Heath zijn er drie soorten verhalen, namelijk over:

  • Uitdagingen, waarin de hoofdpersoon iets enorm ingewikkelds voor elkaar krijgen;
  • Relaties en hoe je onderlinge verschillen kunt overbruggen of
  • Creativiteit, waarmee je laat zien hoe je kunt experimenteren, leren van fouten en nieuwe dingen ontwikkelen.  

Elke dag kom je dit soort verhalen tegen. Bijvoorbeeld het verhaal van de moslim en de jood die samen oplopen in New York. Of hoe een paar Australische tieners het medicijn voor aids- en malariapatiënten weten na te maken, tegen uitzonderlijk lage kosten. De kunst is dat je dit soort verhalen opmerkt, en gebruikt in jouw boodschap.

Mooi hoor, die zes elementen. Maar dat onthoud ik nooit

Daar hebben deze schrijvers natuurlijk wat op gevonden. In het Engels gebruiken de heren de termen Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional en Stories. Afgekort: inderdaad, SUCCES.

Waar moet je opletten zodat mensen jouw ideeën begrijpen en onthouden?

Wat betekent dat voor mijn ideeën?

Wat is voor jou het belangrijkste element van je voorstel? Check of je dat in concrete termen doet. Want als je dat niet doet, dan hoef je aan die andere elementen ook niet te beginnen. Succes!

PS:
Dit blog is gebaseerd op een bericht dat ik eerder schreef voor Management Team


Je las een blog van Yolanda van Heese. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina.
Wil je de blogs met tips over samenwerken en leiderschap voortaan direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de (onregelmatige) nieuwsbrief.

Deel dit artikel:
Posted in: Boekbespreking