Hoe houd je je beste mensen vast?

Het is feest, in Gorinchem, op 15 maart 1961. Eindelijk hoeven reizigers de Merwede niet meer met de pont over te steken, maar is er een snelle wegverbinding tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Inwoners van Gorinchem hangen de vlag uit. Koningin Juliana opent de brug.

Fast forward naar 2016.
De brug blijkt niet bestand te zijn tegen de verkeersdrukte en het gewicht van moderne vrachtwagens. Er zitten scheuren in het staal. Totdat Rijkswaterstaat de brug heeft gerepareerd, mogen vrachtwagens er niet meer overheen rijden.   

Met talent is het net zo

Je moet aandacht blijven geven, anders gaat het mis.

Je hebt net een groot project aangenomen en nu zegt één van je beste mensen op. Bugger. Nu moet je op zoek naar een opvolger. Alsof je het nog niet druk genoeg hebt.

Talent aan je binden is lastig. Vooral jongere medewerkers kijken snel weer om zich heen. Je collega van HR doet echt wel haar best: ze overlaadt je met formatie-overzichten, competentieprofielen en pop-formulieren.

Maar formulieren zijn geen oplossing

Dus wacht niet op HR, maar neem zelf het initiatief.
Het kan namelijk ook anders.

Doe eens gek. Schuif die papieren troep opzij en voer een echt gesprek met aanstormend talent. En dan niet vanachter je bureau, met een schuin oog op je telefoon. Ga er samen voor zitten, pak een kop koffie of beter nog: ga wandelen. Zet je telefoon op stil. En vraag dan: hoe gaat het met je?

Laat de ander vertellen en vraag door: waar heeft hij plezier in, welk talent wil zij verder ontwikkelen, en waarom dan? Zó ontdek je wat hij wil, wat zij nog wil leren, waar hij blij van wordt en hoe je haar kunt helpen. En pas dán kun je samen bedenken hoe hij zijn talent kan inzetten, gebruiken en laten groeien.

Dáár maak je samen afspraken over. En dat schrijf je dan, als het écht moet, in een korte zin op dat pop-formulier.

Geen tijd?

Alex, manager van een beleidsafdeling bij de provincie, gaat twee keer per week wandelen met een teamlid. Alleen als het regent blijven ze binnen. ‘Zo spreek ik al mijn teamleden om de maand. Als ik weet wat zij willen, kan ik er rekening mee houden. Ik help ze op weg, vaak binnen mijn eigen afdeling, soms bij een collega. Dan weet ik het talent in ieder geval voor de organisatie te behouden. Een enkele keer gaan ze ergens anders werken. Maar dan heb ik in elk geval een ambassadeur bij een andere club.’

Dus:

Ga wandelen met je teamleden en luister.

talent binden

PS:
En natuurlijk doe je dit met al je mensen, niet alleen met die jonge hipo’s.


Je las een blog van Yolanda van Heese. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina.
Wil je de blogs met tips over samenwerken en leiderschap voortaan direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de (onregelmatige) nieuwsbrief.

Deel dit artikel:
Posted in: Teamtips