Collega’s? Het zijn net pubers…

‘Pfoe, dat team van mij, het zijn net kleine kinderen…’ verzuchtte een leidinggevende eens tegen mij.

Hij werkte met een team van professionals, ieder met kennis van zaken. Maar als het over samenwerking ging, dan waren ze lang niet niet allemaal volwassen.

Heb jij dat ook wel eens dat je dat denkt over je team?

Niet vreemd hoor.

Dat iemand veel kennis van zaken heeft, betekent nog niet dat hij ook goed kan samenwerken.
En ook een team moet groeien en zich ontwikkelen; je gaat als team immers door verschillende fases heen. Je hebt het model van teamontwikkeling vast wel eens zien langskomen tijdens een managementtraining.

Het bijzondere is: je eerste ervaringen hoe het is om samen te werken, als een team iets doen leer je als kind; in het gezin. De rol die je daar krijgt (of neemt), die pak je later vaak ook in groepen op. Dus misschien, zou het zomaar kunnen zijn dat die vaderlijke manager, die zijn medewerkers kort aan het lijntje houdt, ook medewerkers krijgt die gaan ‘puberen’ tegen die grenzen en beperkingen aanschoppen.

Laatst was ik bij een bijeenkomst waar David McQueen sprak over pubers en de rol van ouders. Over hoe je dat goed kunt doen, loslaten en ze ruimte bieden. Over de rol van de omgeving: vrienden, docenten. Nuttige tips en inzichten kwamen voorbij. Het leuke is: de tips zijn ook voor leidinggevenden en hun team heel bruikbaar.

Leidinggeven aan je team

Zijn jouw medewerkers net pubers? Lopen ze te muiten, werken ze niet lekker samen en nemen ze geen eigen verantwoordelijkheid? Pak deze tips er eens bij en kijk eens wat er gebeurt!

Tip 1 ‘Het moet anders’

Realiseer je: hoe goed jij het ook doet als leidinggevende: zij hebben altijd een mening over je. En niet zo verrassend: meestal vinden ze dat het anders moet. Houdt daarmee rekening en sta open voor hun inzichten.

Tip 2. Leer loslaten

Dat is misschien wel het moeilijkste: loslaten. Want je bedoelt het zo goed, je wilt ze beschermen voor de buitenwereld, fouten voorkomen en jouw ervaring aan ze overdragen . Maar bedenk: het is net als fietsen. Dat moet je als kind ook zelf leren doen, dat leer je niet door achterop te zitten.

Tip 3. Jij bepaalt de grenzen 

Je kunt vriendelijk zijn – maar je bent geen vrienden met je medewerkers. Natuurlijk moet je bouwen aan een goede relatie, ervoor zorgen dat ze zich open durven te stellen en kwetsbaar opstellen. Dat lukt alleen wanneer jij dat ook doet.

Maar tegelijkertijd: jij bent degene die aan het eind van het jaar een beoordeling opstelt en kijkt hoe iemand heeft gefunctioneerd. Jij bepaalt de kaders en de grenzen.

Tip 4: Mensen luisteren meer naar wat je doet dan wat je zegt 

Je kunt dingen nog zo mooi vertellen – uiteindelijk kijken mensen vooral naar wat je zelf doet. 

Je kent vast wel een oefening waaruit blijkt hoe moeilijk het is om iemands opdracht te volgen terwijl hij iets anders zegt. Als ik bijvoorbeeld tegen je zeg ‘raak met je linkerhand je kin aan’, en ik sta tegenover je en raak met mijn linkerhand mijn voorhoofd aan, dan zul je dat ook doen. Lastig, lastig.

Zo is het ook met jouw gedrag: wanneer je vertelt dat een onderwerp belangrijk is maar je geeft vervolgens zelf aan andere dossiers de prioriteit,.tja…. Dat is dan vragen om moeilijkheden.

Tip 5. Geef vertrouwen

Vertrouwen geef je, dat schenk je aan anderen. Hoe meer vertrouwen je geeft, hoe meer ze dat vertrouwen ook willen waarmaken, niet willen schenden.

Laat zien dat je jouw team waardeert, ook wanneer ze een fout maken. Fouten maken mag – dat is nodig zelfs om te kunnen leren en verder te ontwikkelen!

Dat betekent dus ook (wanneer je denkt aan tip 4) dat ze mogen zien dat jij ook een fout maakt, wel eens faalt. Als je maar ook laat zien hoe je daar vervolgens weer mee omgaat en verder gaat.

 

Veel succes met deze tips! Laat je hieronder weten of je er wat hebt gehad?
Enneh, heb je thuis een stel pubers? Dan kun je deze tips natuurlijk ook gebruiken!

 


Je las een blog van Yolanda van Heese. Wil je het delen? Altijd fijn! De buttons staan onderaan deze pagina.
Wil je de blogs met tips over samenwerken en leiderschap voortaan direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de (onregelmatige) nieuwsbrief.

Deel dit artikel:
Posted in: Teamtips