Waar heb je leren coachen?

Na mijn studie Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heb ik gedurende mijn loopbaan verschillende (deeltijd)opleidingen en cursussen gevolgd om mijn activiteiten als coach te onderbouwen met achtergrondkennis en oefeningen. Dat begon met een training ‘Effectief communiceren’, een managementtraining bij De Baak en een MD traject onder begeleiding van Ardis en de Human Capital Group.

Vervolgens koos ik opleidingen die specifieker waren gericht op het coachen zelf: een training bij de School voor Coachen, en verschillende certificaten van de masteropleiding ‘Arbeidspsychologie’ bij Schouten Nelissen.

Vanzelfsprekend heb ik ook de nodige praktijkervaring op gedaan als leidinggevende, projectleider en directiesecretaris bij het ministerie van Economische Zaken. Zo heb ik ook kunnen zien hoe de theoretische kennis van opleidingen in de praktijk kunnen uitpakken.

Systeemdenken ontdekte ik tijdens een sessie bij Schouten Nelissen van Marijke Spanjersberg, die een introductie gaf op teamcaochen op basis van dat systeemdenken. Het voelde alsof ik thuis kwam, de dingen die ik intuïtief deed vielen hier op zijn plek. Aanleiding om de uitgebreidere opleiding van Marijke aan de Limetree te volgen. De manier van kijken en werken die ik daar van haar heb geleerd, heb ik niet meer losgelaten.