Blog

Op deze pagina vind je blogs over leiderschap, teams en samenwerking. Ik deel hier inzichten en highlights van de nieuwste managementliteratuur. Doe er je voordeel mee!

  • Wat kun je leren van de commando’s?

    Roderick Göttgens ging bij het Korps Commandotroepen op onderzoek uit hoe je een topteam vormt. Want, aldus Göttgens, als er ergens topteams zijn dan is het daar. Bij de commando’s is excelleren immers de norm – niet de uitzondering. Het boek ‘Teamability’ is het resultaat van zijn zoektocht bij de commando’s. In het boek schetst… Continue Reading Wat kun je leren van de commando’s?

  • Hoe je beter samenwerkt (met ongeschreven regels)

    ’Wat lief, dank je wel! Ik stond op het punt om de Chinees te bellen. Heerlijk!’ Eduard was zelf nog zwak van een heftige operatie toen zijn vrouw Marleen onverwachts werd opgenomen in het ziekenhuis. Dus toen de buurvrouw voor zijn neus stond met een schaal dampende lasagne voor hem en de kinderen was hij… Continue Reading Hoe je beter samenwerkt (met ongeschreven regels)

  • Hoe je groepsdenken voorkomt

    ‘Ik hoef toch zeker geen psycholoog te zijn?’ Martin keek me geschrokken aan toen ik hem vertelde over systeemdenken. Systeemdenken is van oorsprong een vorm voor familietherapie die steeds vaker in organisatiecontext wordt toegepast. Daarbij kijk je niet zo zeer naar de individuele teamleden, maar vooral naar de onderlinge relaties van groepsleden. Gedrag staat immers… Continue Reading Hoe je groepsdenken voorkomt